Fietsexcursie Almere

Vorig jaar was er een excursie naar Nijmegen, een stad die onze gids Freek kent als zijn broekzak. Freek had nog een wensenlijst wat betreft steden om zich in te verdiepen. Bovenaan stond Almere.

Op 2 oktober was het zover. Freek had gedegen onderzoek gedaan en een route uitgestippeld. Tien enthousiastelingen gingen mee naar Almere. Vertelde je, dat je op excursie naar Almere ging, dan werd je wat meewarig aangekeken. Almere???? Jazeker, het was de moeite waard.

We kwamen met de auto, met fietsen achterop, bij elkaar bij het van der Valk hotel. Na een kop koffie en uitleg van Freek over alle stadsdelen (5 stuks) gingen we op pad. We gingen op weg naar het oudste deel van Almere, Almere Haven. Daar stonden we stil bij het beeld “Man zonder hoofd”. En wat zagen we? Juist heel veel hoofden in een bol. Het verbeeldt alle wensen van alle mensen waarmee Jan de Vletter als directeur van woningcorporatie De Alliantie Flevoland mee te maken kreeg.

Via veel groene natuur en een wijk met veel geel, geel in de muren en gele daken, kwamen we aan in het Cascadepark. Dat ligt in stadsdeel Almere Poort. Daar zagen we The Tiny Church, een kleine kerk met maximaal 50 zitplaatsen, dat energie neutraal is gebouwd. Het gebouw draait met de zon mee. En we zagen Het Klokhuis, een gebouw ontworpen door kinderen. Ter gelegenheid van 20 jaar “Het Klokhuis” op t.v. werd er een wedstrijd uitgeschreven om een huis te ontwerpen. Het resultaat, een voornamelijk roze gebouw voor kinderen. Ze kunnen er bijvoorbeeld workshops volgen op het gebied van bouwen en duurzaamheid.

Dat Almere een bijzondere stad is blijkt ook door het Homerus kwartier in stadsdeel Almere Poort. Deze woonwijk is en wordt ontwikkeld en gebouwd door de bewoners. Zij bepalen welke huizen er worden gebouwd, groot of klein, geschakeld, geschikt om te wonen en te werken. Noem het maar. Een welstandscommissie komt zich er niet mee bemoeien. Dit alles kon je dus ook terug zien in deze wijk. Heel bijzonder.

De lunch werd genuttigd in Almere Stad. Daarna gingen we op pad voor de tweede route. We fietsten een eind over de dijk langs het Markermeer en kwamen via veel rietvelden aan bij bezoekerscentrum “De Trekvogel”. Deze ligt aan de rand van de Oostvaardersplassen. Helaas werden we daar niet echt vrolijk van wat we zagen. Een kale vlakte met in de verte wat koeien. Op de terugweg naar onze auto’s kwamen we opnieuw langs een opvallend wijkje. Hier waren alle huizen gemaakt van afvalmateriaal. Wederom bijzonder om te zien.

Vorig jaar in Nijmegen fietsten we de hele ochtend door de regen. Dit jaar bestonden de druppels hooguit uit zweetdruppels. En dan met name bij Freek, de enige die niet met een elektrische fiets fietste. Want wat hadden we een prachtig weer! Met dank aan Freek kunnen terugkijken op een prachtige excursie en concluderen dat er een bijzondere stad, met veel natuur in en rond de stad, is gebouwd op de Zuiderzeebodem.

Klik hier voor enkele foto's.

Gebruikerslogin

Copyright 2012, Buurtvereniging Oude Molen. | login | contact | search