Fietsexcursie Nijmegen

Deze activiteit is al geweest. Bekijk het verslag:

maandag, oktober 17, 2022 - 08:30

Op maandag 17 oktober 2022 (in de herfstvakantie) organiseert Freek Uijen een geografische fietsexcursie door Nijmegen. Bij het startpunt van de excursie kan eventueel een (elektrische) fiets gehuurd worden. Het is een veelzijdige dag waar veel facetten van de stad Nijmegen aan bod komen. De excursie is geschikt voor iedereen met een brede interesse en normale mobiliteit. Geschikt voor buurtgenoten van 12 tot 82 dus. De route is ongeveer 25 km lang, en is opgedeeld in veel korte stukjes fietsen met uitleg en korte wandelingen. Tijdens de dag komen heden en verleden bij elkaar. Van de IJstijd naar het nu en terug naar de Middeleeuwen. Hoe wonen Nijmegenaren en hoe is de stad uitgebreid? Wat zien we terug in de architectuur van al die tijden en fasen? Wat waren de consequenties van het bombardement in WO2? Hoe herkennen we de naoorlogse woningnood? Wat zien we terug van de crisis in de jaren dertig? Waarom de Waalsprong? Welke overeenkomsten en welke verschillen zijn er met Deventer? Hoe zit de woningmarkt in elkaar? Waar wordt gewerkt, gerecreëerd, geschoold en ga je naar het ziekenhuis?
De route voert ons langs markante gebouwen, bruggen, parken, culturele broedplaatsen, de Waalsprong & Veur Lent. We kijken naar het Ruimte voor de Rivier project, we lopen door het Valkhof en bekijken de Binnen- en Benedenstad, het Keizer Karel plein & Indische wijk en architectuur van de Amsterdamse school.
We rijden over het universiteitsterrein, kijken naar de woningnood na de tweede wereldoorlog en de beroemde Maycrete woningen, fietsen door het Goffertpark, vergelijken het Willemskwartier met de rivierenbuurt van Deventer, en nog veel meer. Een echte geografische en geschiedkundige excursie waar heden en verleden samenkomen.
De excursie is prima te doen op de fiets. We lunchen en dineren in het centrum. Aanvang is om 10:00 uur bij hotel Nimma in Nijmegen. Voor diegenen die de avond ervoor er al naar toe willen of een dag langer willen blijven is dat een aanrader. Onder het hotel zit een fietsverhuurder met allerlei soorten fietsen. Er zijn geen kosten aan de excursie verbonden, maar het vervoer, eventuele fietshuur, lunch en diner zijn op eigen kosten. Bij voldoende aanmeldingen kunnen we gezamenlijk eten, maar dit is uiteraard niet verplicht.
Programma (o.v.b.)
8.30     Vertrek uit Oude Molen
9.30     Startpunt bij hotel Nimma (Weurtseweg 478, 6541 BE Nijmegen)
9.45     Korte introductie stadsopbouw
10.00   Honigcomplex
10.30   De Waalsprong & Veur Lent
11.00   Ruimte voor de Rivier en Wandelbrug Ooijpoort
11.30   Valkhof
12.00   Lunch
13.00   Binnen- en Benedenstad
14.30   Keizer Karel plein & Indische wijk
15.00   KUN en HAN
15.30   Maycrete huizen & spoelzandvlakte (sandr)
16.00   Goffertpark
16.30   Willemskwartier en stationskwartier
17.00   Gezamenlijk diner in de stad
20.30   Terug in Oude Molen
Fiets je mee? Geef je dan op via dit opgave-formulier, oudemolen@gmail.com of via één van de bestuursleden.

Gebruikerslogin

Copyright 2012, Buurtvereniging Oude Molen. | login | contact | search