Is zuring eetbaar?

Op een mooie dinsdagavond, 17 mei, hebben 14 personen onder leiding van Michiel Bussink een educatieve wandeling door het Oostermaat gemaakt op zoek naar Eetbare Planten. Sommige planten en struiken zijn welbekend, alleen de mogelijkheden wat betreft bijvoorbeeld het eten niet. Neem bijvoorbeeld het welbekende Fluitekruid, van de bladeren kan een heerlijke kruidenboter worden gemaakt.
Met een brandnetel zijn er ook vele mogelijkheden, het ‘prikken’ van de brandnetel schijnt zelfs te helpen tegen arthrose. In het Oostermaat zijn ook vele vruchten en noten aanwezig, zoals bramen, frambozen, bosbessen, vlierbessen, beukennootjes en hazelnoten. Lekker om zo te eten, maar natuurlijk ook geschikt voor jam. Van de uitlopers van naaldbomen kan heerlijke siroop worden gemaakt. Voor een lekker kopje thee kan gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld vlierbloesem of duizendblad. Voor een salade zijn ook verschillende bladen en bloemen geschikt, zoals paardenbloemblad, zevenblad of veldzuring. Ter versiering kan gebruik gemaakt worden van gele of paarse klavers. Zo waren er nog vele andere eetbare planten te vinden. De meeste planten hebben een bittere smaak.
Een mooie spreuk van Michiel Bussink was die avond: 'Je kunt alles eten in de natuur, maar sommige dingen eet je maar één keer, dus bij twijfel niet doen.' Na de wandeling door het Oostermaat met toch nog een lekker zonnetje kon er even nagepraat worden onder het genot van een koekje en een drankje. Dan het antwoord op de vraag is zuring eetbaar? Veldzuring en schapenzuring wel, de ridderzuring niet. Wij danken Michiel Bussink voor deze leuke en gezellige excursie.
Meer over eetbare planten kunt u teruglezen in het boek dat Michiel Bussink geschreven heeft.
Een aantal voorbeelden vindt u in het verslag van Ineke Bartijn. (zie bijlage).
Foto's kun je hier bekijken.

Gebruikerslogin

Copyright 2012, Buurtvereniging Oude Molen. | login | contact | search