Oude Molen gaat lassen

Donderdag 27 juli verzamelen 8 (mannelijke) buurtbewoners zich bij de werkplaats van de Fa. Veldwachter aan de Koekendijk om een workshop lassen te gaan volgen. De workshop wordt gegeven door Gerrit Stegink en zijn zoon Rick.

Onder de koffie legt Gerrit uit wat lassen is (‘een beetje kortsluiting maken’) en de verschillende methodes. Klinkt allemaal heel eenvoudig. Daarna demonstreert Gerrit de verschillende machines en legt hij de verschillen uit. Ziet er allemaal heel eenvoudig uit.

Daarna zijn wij aan de beurt. In 2-tallen gaan we proberen 2 plaatsjes staal aan elkaar te lassen met electroden. Dan blijkt het allemaal niet zo eenvoudig te zijn. Tik, zit de electrode vast, nogmaals. Tik, zit ie weer vast. Als je laag zit met de tip van de electrode zie je bijna niets door het masker, zit je te hoog, dan zie je wat je doet, maar dan is de las slecht. Gelukkig krijg je aanwijzingen van Gerrit en Rick maar dat maakt het alleen maar moeilijker: ‘rustiger, langzamer, denk aan je hoek’. Kortom: een natte rug. Als we na verschillende pogingen kijken kunnen we zowaar een stukje aanwijzen (max 1 cm) waar de las er heel mooi uitziet. We lassen het staal ook onder verschillende hoeken (niet recht maar wel goed vast) aan elkaar.

Na afloop wordt er door de Fa. Veldwacht aan de cursisten een drankje aangeboden. Namens de buurt vereniging wordt aan Gerrit en Rick een bierpakket aangeboden.

Ik denk dat we kunnen terugkijken op een leuke workshop.

En dames, lassen is echt niet iets alleen voor mannen. Klik hier voor meer foto's.
 
Reactie Jaap Borren: ik denk dat mijn leraar op de middelbare school nu gezegd zou hebben: zie je wel meneer Borren u kunt het wel.

Op donderdag 16 november werd de 2e las workshop gehouden. Dit keer verzamelen naast een aantal mannelijke deelnemers ook een 2-tal dames. Het was weer een leuke avond waarbij we na een interessante uitleg vooraf door Gerrit en Rick aan slag konden met de lasapparaten. Zoals op de foto's is te zien zijn alle deelnemers druk bezig om de metalen plaatjes aan elkaar te krijgen. Onder het genot van een drankje werden de opgedane ervaringen besproken en werd de avond afgesloten.

Gebruikerslogin

Copyright 2012, Buurtvereniging Oude Molen. | login | contact | search