Excursie naar de brandweerkazerne Bathmen

Tijdens een jaarvergadering stelde Jaap Borren voor om een excursie naar de brandweer in Bathmen te organiseren. Jaap is zelf bij de brandweer.  Het bestuur vond dat een goed idee. Op 12 mei was het zover. Ruim twintig leden, waaronder een grote groep kinderen ging 's avonds om half acht naar de brandweerkazerne. 
We werden ontvangen met koffie. Gerrit Stegink, de opperbevelhebber en Jaap Borren, chauffeur bij de brandweer, waren degenen die ons veel over de brandweer konden vertellen. We kregen eerst een algemene uitleg. Bij de brandweer in Bathmen zijn 24 vrijwilligers. In elke auto moeten telkens zes mensen zitten als men moet uitrukken. Binnen acht minuten moet de auto op de plek van de brand of een andere calamiteit zijn. Dat lukt altijd. Gemiddeld rukt de Bathmense brandweer anderhalf keer per week uit. Om brandweerman te worden moet je eerst drie jaar een opleiding volgen. Daarna nog weer drie jaar om bevelvoerder te zijn. De Bathmense brandweer is een vrijwillige brandweer, maar de mensen hebben precies dezelfde opleiding als de mensen van de professionele korpsen.                                 
Behalve, dat we een verhaal hoorden, kregen we ook nog een paar filmpjes te zien. Daarbij werd duidelijk verteld wat je wel en niet moet doen bij brand en waarom. We konden folders meenemen over veiligheid in je eigen huis.  
Daarna was het tijd om naar een ander zeer interessant onderdeel te gaan. Vooral de kinderen hadden hierop gewacht..........de brandweerauto's. Roaz had zelfs zijn brandweerpet al op. Gerrit Stegink trok zijn brandweeruitrusting aan en we konden voelen hoe zwaar zo'n pak is en niet te vergeten de perslucht die elke brandweerman op zijn rug meesjouwt. (zie hieronder : filmpje brandweerkelding)  Wat zitten er veel dikke en dunne slangen in zo'n auto. In de tweede auto voldoende om over een afstand van twee kilometer water te halen. Verder, een kettingzaag, een takel om vee uit een put te halen, grote tangen om metaal door te knippen en nog veel meer. Natuurlijk mocht je plaatsnemen in de brandweerauto. Geen kind die er niet even in heeft gezeten.  Zonder dat de toeters en bellen aangingen (gelukkig maar) hebben we heel wat toeters en bellen gezien. Tjonge wat zit er veel in zo'n brandweerauto. De excursie was de moeite zeker waard. De thuisblijvers hebben echt iets gemist.
Voor foto's klik hier.
Voor filmpje brandweerkeding hier klikken en als beeld zichtbaar is daarop nogmaals klikken om geluid te krijgen

Activiteit: 

Gebruikerslogin

Copyright 2012, Buurtvereniging Oude Molen. | login | contact | search