Klootschieten op Koningsdag 2022

Klootschieten op Koningsdag 2022
Na twee coronajaren zonder, kon op 27 april het traditionele Klootschieten op Koningsdag weer van start gaan. Ook het team van Oude Molen was weer paraat op dit koninklijk bal en wilde echt eens hoge ogen gaan gooien. Het team werd ook nu weer geleid door onze balleider Gerard Gerritsen. En ook de ballenjongens Gerrit Tuitert, Dick Meuleman, Jos Spikker en Mees Struijs deden weer mee aan ’s konings ballenspektakel.
In ons balboekje noteerden we de namen van de tegenstanders. Niet met balpen wat zou worden verwacht, maar gewoon met een potlood. Als ware dat al een voorbode voor de kwaliteit van het aan ons toebedeelde met lood gevulde balletje. De tegenstanders waren net als andere jaren weer een team uit de Menop/Loo omgeving. Al bij de start bleek dat zij niet van plan waren om naar een gooi- en smijtballenfeest te gaan, maar eerder naar een serieus majestueus balletconcours. Immers ballen in naam van onze majesteit moet sierlijk en elegant.
Om kwart voor elf ging dan eindelijk het balletje rollen. Dit keer had het de koning behaagt om een ridder het bal te laten openen. En jawel hoor, het was gelijk weer bal. Het Oude Molenteam wierp ballen die deden denken aan een dansfeest van de  Snolleballekes of hoe ze ook mogen heten en hun leider, die slimste mens van 2021. Het  team van Oude Molen was vanaf dit allereerste begin dan ook een van de slimsten maar dan wel in de letterlijke dialect-betekenis van het woord. Heel veel erger kon het niet. De bal ging net als bij de Snolleballekes van links naar rechts en weer terug. Zelden rechtdoor, alleen juist wel weer wanneer er wel een bocht in het parcours zat. Al met al met al die zwabberballen schoten we geen bal op. Het spel van het Oude Molenteam gedurende de hele route leek meer op het gokspel balletje, balletje. Volledig onvoorspelbaar dus.
In tegenstelling tot onze tegenstanders, die goed op de bal letten en met sierlijke worpen er echt meer een koninklijk klotenballet van maakten. En zo kwam het dat, omdat Oude Molen minder goed balde, een van de tegenstanders er op een gegeven moment geen bal meer aan vond. Hij balde de vuist nog net niet, want dat werpt minder goed. Maar verzuchtte wel dat het toch nog veel leuker ballen is als de teams wat meer aan elkaar  gewaagd zouden zijn. Ze werden zowaar een beetje balorig en spoorden de leden van het team Oude Molen aan meer hun ballen te tonen dan alsmaar dat gekloot.
Zelfs een bezoek halverwege aan de ballentent aan de Postweg hielp het Oude Molen team niet. Zij kon de dans niet meer ontspringen. Al wilden ze in de tweede helft van het parcours  graag weer eens een goed balletje opgooien dan deden ze dat te letterlijk. De bal werd iets te lang in de bal van de hand gehouden om vervolgens  een fraaie baan te beschrijven van een ongeleid projectiel. Het team van de Oude Molen werd er baldadig van. Het werd uiteindelijk een bal demasqué omdat de tegenstanders zo overduidelijk de winst pakten.
Het team Oude Molen snapte er geen bal van. Dat was geen ballen maar balen. Ze hadden zich toch goed voorbereid. Zo was er een teamlid  die heel goed uitgeslapen bleek vlak voor en zelfs iets tijdens de wedstrijd en een ander die de avond daarvoor tot de vroege ochtend nog heerlijk had gerelaxt. Volgend jaar zou er misschien toch eerst even een ballotagecommissie aan te pas moeten komen. Maar dat schiet ook weer zijn doel voorbij. Immers het team Oude Molen had allang bewezen dat zij als de besten hun doel voorbij kunnen schieten.
Al met al is de conclusie  dat het doel bij de start was om hoge ogen te gaan gooien en dat het Oude Molenteam daarin te letterlijk is geslaagd, helaas. Maar belangrijkste was dat deze ballenjongens maar ook de  tegenstanders zich best hebben vermaakt. Ze hebben, op de verjaardag van de koning, een paar uur gezellig met elkaar wat aangekloot.
Voor foto’s van deze dag klik hier

Gebruikerslogin

Copyright 2012, Buurtvereniging Oude Molen. | login | contact | search